facebooktwitterlinkedingoogleplusyahooyoutube

Uit eten

Bezoek musea..

Het weer

Light Drizzle

7°C

Overasselt

Light Drizzle

Vochtigheid: 81%

Windsnelheid: 4.83 km/h

  • 24 Mar 2016

    Rain 10°C 7°C

  • 25 Mar 2016

    Rain 9°C 2°C

Bezienswaardigheden

• De koortsboom van St. Walrick.

Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt. Het lapje, vaak afkomstig van een kledingstuk van de patiënt, draagt de koorts over aan de boom.

Aan de zuidmuur van de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel in het Overasseltse vennengebied staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Wanneer er voor het eerst een lapje aan de boom is bevestigd, is niet bekend. Wel is er een legende over hoe de predikende Willibrordus (eind zevende of begin achtste eeuw) hier gevangen genomen werd door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de zieke dochter van Walrick te genezen. Walrick deed boete in Rome, bekeerde zich en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden. Tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel met zijn boom.

Koortsboom                 De koortsboom van St. Walrick

• De ruïne van de 13e eeuwse St. Walrickkapel, een bedevaartsoord.

Het stuk grond waar de kapel op staat, is waarschijnlijk in 855 geschonken aan de Benedictijner abdij van Keizersweerd bij Düsseldorf. Later kwam het in handen van het Benedictijner klooster in Valéry-sur-Somme (boven Parijs). Waarschijnlijk is daar ook de naam 'Walrick' van afgeleid. Het kloostergoed bestond verder uit twee boerderijen. De huidige kapel stamt uit de 15e eeuw.

• Korenmolen Zeldenrust.

De molen is in 1736 in Geertruidenberg gebouwd, verplaatst naar Raamsdonkveer en in 1890 naar Overasselt. In het najaar van 1972 werd de molen door een zware storm grotendeels verwoest. In 1982 werd de molen op de huidige plek herbouwd.

• Agrarisch museum "De Garstkamp"

Het agrarisch museum De Garstkamp is heel toepasselijk gevestigd in een boerenschuur met een karhok. De mensen achter het mensen zijn al sinds 1978 bezig met het verzamelen én bewaren van oude landbouwwerktuigen en gereedschappen. Sinds 1988 is het museum voor publiek geopend. Beleef hier de geschiedenis van het boerenleven vanaf 1800!

Inschrijven Nieuwsbrief

Voorwaarden

Bel mij!

               We bellen u graag terug!

            belmij

Bel voor meer info!

06 5134 6957

We staan u graag persoonlijk te woord.

Wij zijn bereikbaar:
      Werkdagen: 16:00 uur tot 20:00 uur
      Zaterdag    : 10:00 uur tot 15:00 uur

 

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries